top of page

Barf

Biologically Appropriate Raw Food

Uppdaterad: 2017-02-15

Jag utfodrar Raven enligt en kost som kallas Barf (Biologically Appropriate Raw Food, eller Biologiskt Anpassad Rå Föda). Jag har i princip alltid, av flera anledningar, varit emot torrfoder och valde därför att utfodra enligt Barfkosten. Jag brukade fodra Ebba med barf men hon vägrade lära sig äta ben i någon form, vare sig hela ben eller malda ben, och dessutom var det näst intill omöjligt att få i henne benmjöl så jag valde att sluta barfa henne och ge henne mush istället. Jag hade hellre helbarfat henne men det går helt enkelt inte. 

 

Så... varför Barfar jag min hund?

vs

För mig finns det inget bättre för hundar och katter än att fodra rått. Men en stor majoritet som är emot denna utfodringsmetod brukar vara dom som utfodrar med torrfoder och jag kan meddela att jag fått höra flera gånger av denna kategori att jag är vidrig som riskerar mina djurs liv dagligen (alla vet väl att det är LIVSFARLIGT att ge ben till hundar?!). Den myten är bara till hälften sann men folk brukar sällan vilja lyssna på förklaringen till detta. Till de som vill lyssna brukar jag ge förklaringen att det är som att jämföra två björkkvistar. Ett värmebehandlat ben har ungefär samma struktur som en torr björkkvist som ligger på marken, minsta böjning gör att det går av och bildar (vassa) flisor. Däremot om du river av en björkkvist direkt från trädet kan du i princip slå knut på det utan att den brister, vilket även gäller för helt råa ben. Råa ben är mjuka och flexibla till strukturen och flisar sig inte.

 

Att utfodra hund och katt med rå föda gör att du har full kontroll över vad djuren får i sig, nästan ner till var enda liten molekyl. Du kan själv välja vilket kött du vill ha med och du har möjligheten att göra kosten helt ekologisk och närproducerad om du så önskar. För mig personligen vill jag Barfa för att det känns rätt på alla plan - djuren får äta det den är evolutionärt utvecklad till att göra, tänder och tandkött mår bra, avföringen blir mindre och dessutom mycket mer kompakt samt luktar mindre, och det som förmodligen väger tyngst för mig är att jag verkligen kan se hur djuren fullkomligt njuter av att äta. Raven får rekraetionsben minst en gång i veckan och även Ebba får emellanåt ett köttigt ben gnaga lite på för att minska uppbyggnad av tandsten.

bottom of page