Barf

Hur jag gör veggie mix

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Som redan nämnt gör jag mina egna veggie mixar som jag ger till Raven. En god grundregel när man gör veggie mix är att drygt 50% ska bestå av gröna bladväxter och 50% av rotfrukter, grönsaker och frukter. En annan bra regel är att variera ingredienserna mellan varje laddning, vilket också är en anledning till varför jag tillverkar egna. Man kan göra veggie mixar som innehåller 50/50 av ovan nämnda eller så delar man upp det som jag gjort. Jag gör alltid en sats med bara gröna bladväxter och en sats med allt det andra, sedan varierar jag mellan de två satserna.

Steg 1 - välj ut dina råvaror

Först och främst väljer jag ut vilka råvaror som jag vill använda. Jag antecknar alltid ner vilka råvaror jag använts och sparar den lappen så jag kommer ihåg tills nästa gång (så att jag inte använder samma råvaror igen). När det kommer till den vanliga veggie mixen finns det mängder av möjligheter till variation. Bland rotfrukter brukar jag välja och vraka bland morötter, kålrot, rotselleri, rädisor, sötpotatis, rädisor och majrovor. Bland grönsaker och frukter varierar jag bland annat mellan zucchini, aubergine, meloner, äpplen, bananer, spetskål, vitkål och squash. När det kommer till veggie mixen för gröna bladväxter varierar jag mellan två olika laddningar: en som innehåller spenat, broccoli och några olika typer av sallad, och en laddning som innehåller blad från brännässlor och maskrosblad som jag plockar själv och fryser in under sommaren.

Steg 2 - förberedning

För att min matberedare ska orka bearbeta allt som jag slänger i så förbereder jag allt genom att skära det i mindre bitar. När det är i småbitar blir det också lättare att ha flera olika ingredienser samtidigt i matberedaren. Vissa saker (som kålrot och rotselleri) är väldigt hårda och det tar ett bra tag för matberedaren att få till det till rätt konsistens, och om man slänger ner dessa lite hårdare ingredienser tillsammans med några mjukare (som banan) brukar det gå lite snabbare.

Steg 3 - i mixern

Hur länge det måste vara i matberedaren beror helt och hållet på vad man haft i. Har man bara haft i mjuka råvaror som banan, äpplen och aubergine kommer det vara klart under en minut. Har man haft i bara kålrot och rotselleri kan det behöva bearbetas i flera minuter innan det får rätt konsistens. Efter att matberedaren har gjort klart sin laddning häller jag över innehållet i en stor plastlåda och kör i nästa laddning. Eftersom jag gör rätt mycket åt gången så blir det alltid minst 15-25 fulla laddningar i matberedaren (per veggie mix). Efter att alla laddningar är klara är det bara att röra om ordentligt så att allt blandas om väl.

Steg 4 - uppmätning

Jag ger ungefär 200 gram veggie mix per mål som det ska ingå i och det är nästan exakt så mycket som går i sådana här vanliga små såsburkar som finns i mataffärer. Jag samlar på mig alla sådana burkar här hemifrån, samt från bekanta, och använder dom som behållare för veggie mixar. Det känns mer miljövänligt än att använda fryspåsar som sedan slängs. Med brukarna är det bara att diska och återanvända. Efter att en hel sats är klar så måttar jag helt enkelt upp det i mina burkar och lägger sedan in det i frysen. När jag ska servera det är det alltså en burk per måltid.

Daworo

 2015 - 2021 © Alexandra Sveen / Daworo.se 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now