top of page

Om Daworo Kaningård

Under uppbyggnad

Uppdaterad: 2023-05-30

Hur uppfödningen startade

Jag har haft kaniner i stort sett hela livet och uppfödning utan papper höll jag på med i flera år medan jag pluggade i Uppsala. När jag flyttade tillbaka till Stockholm 2014 hamnade jag och min nuvarande man i lägenhet och där fick kanineriet så klart pausas. Hösten 2017 flyttade vi till hus och där började jag så klart direkt planera för att ha kaniner igen! Tanken från början var att bara ha två avelspar av gotlandskaniner för självhushåll. Sedan började jag fundera om det inte vore kul att bedriva genbanksavel eftersom jag ändå ville hålla på med uppfödning. Kort därpå blev jag registrerad som genbank och blev den vägen introducerad till en svensk lantras, nämligen mellerudskaninen. Ska jag bevara en lantras kan jag väl lika gärna bevara två, så där utökades uppfödningen till att involvera både gotlandskanin och mellerudskanin.

 

Jag upptäckte att gotlandskaninerna kom i alla möjliga färger och blev genast intresserad av färggenetiken hos kaniner. Färggenetik hos hund och katt hade jag redan tagit nörderi-medaljen inom så det kom naturligt att bli nyfiken hur färger nedärvs hos kaniner. Eftersom man inte får färgavla inom genbanksavel ville jag ha någon raskanin med stamtavla som jag kunde få avla på för att få fram specifika färger, och då föll valet på fransk vädur som är godkänd inom nästan alla färger som finns. Därefter fastande jag även för dvärgvädur och började föda upp dom med stamtavla också. 

20220412_190658.jpg

Sedan utökades även uppfödningen med att inkludera två raser som behövde lite draghjälp, nämligen lejonhuvad kanin och californian. Hösten 2022 gick jag jordbruksverkets kurs (Villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av kaniner) och blev registrerad kaningård.

Fransk vädur (fr.o.m 2017)

 

Sallander och schwarzgrannen (2017 - 2021)

De färger jag fastnade mest för hos rasen från början var sallander och schwarzgrannen, och det var dom jag valde att rikta in mig på. Under 2017-2018 fanns det knappt schwarzgrannen med stamtavla i Sverige och inga sallander. Jag lyckades få tag på en trevlig hane som var schwarzgrannen i Göteborg som hade importerats från Danmark, och så köpte jag en madagaskar manteltecknad hona här i Stockholm. Året därefter importerade jag en jättefin sallanderhane ifrån Danmark (som tyvärr senare visade sig bära på glaukom). Under åren som gick importerade jag flera djur men tyvärr fick jag in en hel del låga vikter och taskig tillväxt överlag med både sallander och schwarzgrannen. Jag valde att börja avveckla dom färgerna till slut då det var svårt att hitta avelsdjur med bra vikter och av linjer som inte härstammade ifrån de linjerna som jag fått in sjukdomar ifrån. Min sista sallander jag hade var den manteltecknade sallanderhanen Muffin (Daworo I Solemnly Swear That I Am Up To No Good 94 p.).

Sture

Stald-Rindom Sture 91,5 p.

Min första schwarzgrannen

Rambo.jpg

Stald-Rindom Rambo 94 p.

Min första sallander

Muffin

Daworo I Solemnly Swear That I Am Up To No Good  94 p.

Vit rödögd (från 2018)

Under 2018 råkade jag av en slump få syn på en vit rödögd i Danmark som jag genast blev kär i, både individen och färgen som jag inte ens visste fanns hos rasen. Den första vita rödögda jag importerade var Rufus, en hane med fantastisk typ och rasprägel men som dessvärre bara vägde 5 kg som vuxen. Ännu mer bedrövligt var att jag efter 2 år upptäckte att han var bettfelsbärare. Han var en av byggstenarna som lade grunden till mitt färgprojekt för rysstecknade frassar och det krävdes otroligt mycket avelsarbete för att lista ut vilka av hans ättlingar som var fria respektive bärare av bettfel. Åren därpå importerade jag flera djur ifrån Danmark för att få in nytt blod till aveln för vit rödögd. Jag importerade totalt tre vita rödögda och tre som kunde vara anlagsbärare för anlaget. Två utav de potentiella anlagsbärarna visade sig inte bära på vit rödögd och en var bärare, dessvärre visade sig alla dessa även vara enfärgade järn (järnhavana och järnegern) så jag har fått jobba en hel del med att avla bort järnanlaget från linjerna.

Rufus (13).jpg

Stald-Rindom Rufus 92,5 p.

Min första vita rödögd

Fanny

Daworo Flareon 93,5 p.

Min första egenuppfödda vita rödögd

Rysstecknade (från 2018)

Rysstecknade kaniner är i mina ögon de vackraste som finns. Eftersom det inte fanns rysstecknade frassar med vare sig stamtavla eller HB i Sverige när jag började med rasen så tog jag saken i egna händer och började mitt långvariga projekt att avla fram egna! Första kullen till färgprojektet föddes 2018 och det såg såklart inte alls ut som franska vädurar men för varje generation som gick blev de mer och mer rastypiska. Under 2021 fick jag fram en rysstecknad svart hane vid namn Daworo Liquid Luck som var tillräckligt rastypisk för att få prova lyckan på utställning och det gick tillräckligt bra för att kunna söka dispens och få honom upptagen i stamboken. Sedan under 2022 fick jag min första kull "ryssefrassar" med stamtavla, 7 födda och 5 stycken var rysstecknade. Alla stannade för utvärdering.

leffe.jpg

"Leffe"

Daworo Liquid Luck 87,5 p.

Min första rysstecknade med stamtavla

Eira

"Eira"

Daworo Eerie Doxy Queen 93,5 p.

Rysstecknad blå, dotter till D. Liquid Luck

Färger som funnits på besök

Det är genom åren ett par färger som kommit in på besök i kaningården. Jag hade under 2021-2022 ett avelspar i beige som jag köpte av ren impuls. Beige tilltalar mig mycket och jag köpte av impuls in en mycket fin beige hane från Tuss Fasth för att använda till att avla bort järnet i mitt färgprojekt. Sedan råkade jag få syn på en väldigt fin beige hona från Koholma Gård som jag då var tvungen att ha, speciellt eftersom jag redan hade en fin obesläktad hane hemma åt henne. Dom fick en riktigt fin och jämn kull hos mig.

Sedan har chinchilla tittat förbi en sväng också. När jag hade bestämt mig för att lägga ner sallander och schwarzgrannen hade jag flera honor i vit rödögd och även en fin chinchillahona. Så då valde jag att köpa in en manteltecknad chinchillahane ifrån Dalarna och sadla om från sallander och schwarzgrannen till chinchilla med stamtavla. Men tji fick jag för när hanen var 14 månader upptäckte jag att samtliga ögonlock var inåtrullade och han var tvungen att avlivas. Han hade fått en jättefin dotter med min chinchillahona som jag hade kvar för observation gällande ögonens utveckling, turligt nog brås hon på modern och fick fina strama ögonlock. I min jakt på anlagsbärare för vit rödögd har jag även haft avelsdjur i havana, marburger egern och beige.

Dvärgvädur

Fr.o.m 2020

Rysstecknade (från 2020)

Innan jag började föda upp dvärgvädur med stamtavla hade jag redan en rysstecknad svart dvärgvädur, Ulf 91 p, född 2018. Han var min startkloss för mitt färgprojekt för rysstecknade franska vädurar och som en liten maskot i kaningården. Han lånades ut för en kull till en dam som hade en rysstecknad svart hona (med stamtavla) och ca ett halvår senare fick jag förfrågan om jag inte ville ta över honan, hon hette Valentine's Abilene. När jag fick hem henne så började genast kugghjulen snurra om jag inte skulle ta att börja föda upp dvärgvädur med stamtavla, speciellt eftersom jag inte ens sett andra rysstecknade dvärgvädurar på utställningar tidigare. De få som hållit på med färgen verkade alla ha lagt ner. När den sista uppfödaren som jag kände till lade ner sin uppfödning fick jag köpa loss hennes sista hona, Dragongårdens Juni, och då hade jag två avelshonor att jobba vidare med.

Under 2020 föddes mina två första kullar med stamtavla (båda efter Juni) där jag behöll en hona, Daworo Mareep 91 p. Den honan var inte något praktexemplar men hon lämnade en fin dotter efter sig, Daworo Äspurr 93,5 p. Två år senare köpte jag dock tillbaka en hona som jag sålt efter Juni, Daworo Meloetta 91,5 p, som fick två kullar hos mig. Valentine's Abilene hann få två fina kullar varpå jag behöll en dotter, Daworo Fianto Duri 93,5 p. 

328257634_559240909423203_2948922200019272968_n.jpg
Ulf.jpg

Ulf 91 p.

Betty

Valentine's Abilene 92,5 p.

Juni

Dragongårdens Juni 92 p.

Rexpälsade (från 2021)

Rexpäls har jag alltid gillat hos kaniner och när jag upptäckte att rexpäls även fanns hos dvärgvädur blev jag så klart intresserad. Det fanns massvis med uppfödare som födde upp rexpälsade kaniner med härstamningsbevis, men det var inte aktuellt för mig, och de få uppfödare med stamtavla jag hittade hade fel färger för min färginriktning så jag lade dom tankarna på vinden. Sedan av en slump fick jag se att en av uppfödarna faktiskt hade en kull med rexpälsade ungar där det fanns två vita rödögda hanar. På så vis flyttade MK's Samwell hit under 2020 och så blev jag även introducerad till den trevliga gemenskapen som de rexpälsade uppfödarna har med varandra. Under 2021 föddes den första kullen med rexbärare hos mig och där sparades en rysstecknad svart hona (Daworo Äspurr 93,5 p). Året därpå föddes den första kullen med rexpälsade ungar genom återkorsning, varpå jag behöll den enda rexpälsade ungen som var en rysstecknad blå hona (Daworo Chocolate Frog 93 p).

Sam.JPG

"Sam"

MK's Samwell 92,5 p.

Vit rödögd

Grodan.jpg

"Grodan"

Daworo Chocolate Frog 93 p.

Rysstecknad blå

Zobel brun och blå (från 2022)

Under 2022 köpte jag in en zobel brun hane för att ha i aveln med mina rysstecknade för att förbättra teckningen. Tillsammans med Angelica Klint köpte jag även in en väldigt fin zobel blå hane. Under 2023 köpte jag slutligen in en zobel brun som faktiskt var en avkomma efter min första rysstecknade svarta dvärgvädur, Ulf.  

Valdemar.jpg

"Valdemar"

Idehultsgårdens Valdemar 94,5 p.

Zobel blå

Ulfsson

"Ulfsson"

Orchidéas Grim 92 p.

Zobel brun

Lejonhuvad kanin

Fr.o.m 2022

Under 2022 fick jag fick någon fix idé om att ta in någon ny ras i kaningården och det skulle vara en ras som var i behov av fler uppfödare. Av en slump fick jag upp ögonen för lejonhuvade kaniner. Det var riktigt svårt att hitta några kaniner med stamtavla till salu i Sverige så jag satte mig på en båt och åkte över till Finland och hämtade hem två honor, en viltblå åt mig själv (som fick namnet Daiquiri) och en rysstecknad blå åt Angelica Klint som har Orchidéas kaniner. Vi hade pratat ihop oss innan och valde att ha samarbete med varandra. Att hitta en hane åt våra honor blev en desto större utmaning men till slut lyckades vi få tag på en viltgrå hane, Borggårdens Mojito. På LU 2023 fick jag dessutom möjligheten att para Daiquiri med en viltbrun hane och i slutet av februari föddes första kullen.

Daiquiri

"Daiquiri"

Mustikkametsän Madam Edgecombe 93 p.

Finsk import

Mojje

"Mojje"

Borggårdens Mojito

Viltgrå

bottom of page